Taal opent deuren - Kent u het Taalhuis?

vrijwilligers bij het taalhuis achter hun bureau

Haarlemmermeer kent een Taalhuis en vier Taalpunten: in Badhoevedorp, in het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp, in Nieuw-Vennep en in Zwanenburg. Vrijwilligers van het Taalhuis geven advies aan laaggeletterden die de taal beter willen leren lezen en/of schrijven. Taal is een belangrijk instrument om mee te kunnen doen in de samenleving. Daarom is het werk van het Taalhuis zo belangrijk. Aan het woord is Maarten Vonk, vrijwilliger bij het Taalhuis in de bibliotheek in het Cultuurgebouw in Hoofddorp.

Hoe vinden mensen het Taalhuis? 

Maarten Vonk: “Het is niet altijd makkelijk om de mensen te bereiken, juist omdat het gaat om mensen die de taal niet goed beheersen. Bij Nederlandstaligen die laaggeletterd zijn, is er veel schaamte. Ook weten ze vaak de weg niet naar instanties. Als mensen in de bibliotheek vragen hebben over lezen en schrijven, komen ze bij ons aan de balie. Of een van de partners van het Taalhuis, zoals MeerWaarde, verwijst mensen door naar ons. We hopen vooral dat mensen ons via de bibliotheek weten te vinden. De kinderen komen met school naar de bibliotheek. Zij kunnen dan hun ouders wijzen op het Taalhuis.”

Het gaat niet alleen om laaggeletterde Nederlanders. Maarten: “Er komen ook hoog opgeleide kennismigranten, die werken voor internationale bedrijven. Een groot deel wil in Nederland blijven en wil de taal beter leren. Dan komen ze via hun gemeenschap of via collega’s bij ons terecht. Afhankelijk van de taalvraag verwijzen wij de mensen dan weer door, bijvoorbeeld naar Taal op Maat, die dan een taalmaatje kan zoeken.” 

Lees het hele artikel.