Stemmen voor iedereen toegankelijk

Stemmen met een stemmal

De laatste jaren wordt er bij de inrichting van stembureaus steeds meer rekening gehouden met mensen met een beperking of mensen die minder valide zijn. Ook dit jaar zijn er weer veel stemlocaties voor iedereen toegankelijk. Er is een autostemstraat en er zijn stemlokalen met een mal en audio-ondersteuning.

Toegankelijke stembureaus

De meeste stembureaus zijn voor iedereen toegankelijk. Er zijn bijvoorbeeld rolstoelvriendelijke locaties waar inwoners die minder valide zijn geen trap hoeven te lopen. Ook zijn er een aantal stembureaus, verspreid over de gemeente, meerdere dagen geopend. Inwoners die de drukte willen vermijden, kunnen al stemmen op maandag 14 maart of dinsdag 15 maart. Inwoners die liever vanuit de auto willen stemmen, kunnen terecht in de stemstraat in Nieuw-Vennep. Gebruik de stembureaukaart om te zien waar wat er mogelijk is. 

Stemmen met een visuele beperking

Inwoners met een visuele beperking kunnen bij een aantal stembureaus stemmen met een stemmal en soundbox. Voor het stembiljet is een mal met gaatjes gemaakt. De kiezer legt de mal over het stembiljet. De soundbox met koptelefoon vertelt de kiezer welke partijen en kandidaten op de lijst staan. Ook wordt het nummer van de gewenste partij en van de kandidaat genoemd. Op de mal zijn de partijen met voelbare cijfers en in braille aangegeven. De kiezer vindt de juiste kandidaat door onder de gewenste partij de gaatjes te tellen. Met het potlood kan dan het gewenste vakje rood gekleurd worden.

Op de website van de gemeente leest u bij welke stembureaus een stemmal en soundbox te gebruiken zijn. Voor extra informatie over stemmen met een visuele beperking, kunt u terecht op de website van de Oogvereniging

Iemand anders laten stemmen

Inwoners die zelf niet naar een stembureau kunnen komen, kunnen iemand anders voor zich laten stemmen. Dit kan door een volmacht te geven. Deze persoon moet wel in Haarlemmermeer wonen. En de stem moet tegelijkertijd met zijn of haar eigen stem worden uitgebracht. Meer over het stemmen voor iemand anders, lees u op de pagina over stemmen.

Meer weten over stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen?

De website van de gemeente Haarlemmermeer biedt uitgebreide informatie, een overzicht van alle stemlokalen, mobiele stembureaus en de politieke partijen.