Herken de eerste tekenen van Alzheimer

Herken de eerste tekenen van Alzheimer

Het overkomt ons allemaal weleens: u loopt naar de keuken en vraagt zich ineens af waarom u daar ook alweer was. Of u vergeet de naam van iemand die u een paar dagen geleden hebt ontmoet. Een normaal verschijnsel. Maar wanneer zulke momenten steeds vaker voorkomen, kan er misschien meer aan de hand zijn. Voor veel ouderen is het herkennen van de eerste tekenen van Alzheimer een grote zorg, en dat is begrijpelijk. Alzheimer is immers een ziekte die het geheugen en het dagelijks functioneren langzaam aantast.

Dit zijn signalen die kunnen wijzen op beginnende Alzheimer

Op zich is het niet raar dat u, naarmate u ouder wordt, vaker moeite heeft om dingen te onthouden. Dit begint vaak met kleine dingen. U vergeet een afspraak, of u weet niet meer waar u uw sleutels hebt gelaten. Maar soms gaat het verder. U kunt bijvoorbeeld midden in een gesprek plotseling niet meer op een woord komen. Of u rijdt een bekende route en ineens weet u niet meer precies hoe u ook alweer moet rijden. Dagen lijken in elkaar over te lopen en het is moeilijk om bij te houden welke dag het vandaag is. Ook alledaagse activiteiten die ooit vanzelfsprekend waren, zoals koken of het bedienen van apparaten, worden lastiger om uit te voeren. Dit kunnen tekenen zijn van Alzheimer.

Wat nu?

Als u deze signalen herkent, is het belangrijk om actie te ondernemen. Uw eerste stap is om met uw huisarts te praten. Hij of zij kan u onderzoeken en bepalen of er inderdaad sprake is van Alzheimer, of dat er misschien een andere oorzaak voor uw klachten is. Vroege diagnose kan helpen om beter voorbereid te zijn en u zoveel mogelijk ondersteuning te bieden.

Ondertussen kunt u zelf ook dingen doen om uw hersenen actief en gezond te houden. Blijf bijvoorbeeld dingen doen die uw geest uitdagen: lees boeken, los puzzels op, of leer iets nieuws. Ook sociale contacten zijn belangrijk. Regelmatig afspreken met vrienden of familie houdt niet alleen uw geest scherp, maar zorgt ook dat u verbonden blijft met de maatschappij om u heen. Daarnaast is het belangrijk om gezond te leven. Regelmatig bewegen, goede, gevarieerde voeding en genoeg slaap helpen uw hersenen om in goede conditie te blijven. 

Doorbreek de stilte

Misschien wel het belangrijkste: u hoeft dit niet alleen te doen. Praat met uw familie over wat u belangrijk vindt, en regel juridische en financiële zaken zolang u daar nog controle over hebt. Verder zijn er veel steungroepen en organisaties speciaal voor mensen met Alzheimer en hun naasten. Het delen van uw ervaringen met anderen kan u helpen om met de veranderingen om te gaan.

Gun uzelf de zorg die u nodig hebt

Alzheimer is een moeilijke diagnose, maar door de signalen op tijd te herkennen en hulp te zoeken, kunt u er beter mee omgaan. Blijf niet stilzitten als u merkt dat u klachten hebt – het is altijd beter om uw zorgen te delen en de juiste stappen te zetten voor uw gezondheid.

Bronnen: www.alzheimer-nederland.nl en www.hersenstichting.nl