Haarlemmermeer werkt aan een hartveilige gemeente

AED in het Haarlemmermeerse Bos

Onlangs maakte de Hartstichting en HartslagNU bekend dat in heel Nederland nu binnen 6 minuten kan worden gestart met reanimatie bij een hartstilstand. Dit komt door een toename in het aantal burgerhulpverleners. Ook in Haarlemmermeer nam het aantal burgerhulpverleners het afgelopen jaar flink toe naar meer dan 1900 hulpverleners in totaal.

Bij een hartstilstand is hulp in de eerste 6 minuten van levensbelang. Met een burgerhulpverlener die kan helpen bij het reanimeren én met een Automatische Externe Defibrillator (AED) in de buurt, is de overlevingskans het grootst. Daarom werkt de gemeente Haarlemmermeer sinds 2018 met succes aan een hartveilige gemeente.  

AED's in de gemeente

Om binnen 6 minuten te helpen bij een hartstilstand, is het belangrijk dat er verspreid over de gemeente voldoende AED's zijn. Een AED moet het liefst ook 24 uur per dag beschikbaar zijn zodat een hulpverlener er op ieder moment van de dag bij kan. In de afgelopen jarenzijn er AED's en buitenkasten geplaatst door de gemeente. Wanneer er al een AED beschikbaar was, dan werd er een buitenkast geplaatst zodat de AED naar buiten kon. Ook inwoners hebben zelf gespaard voor aanvullende AED's in de buurt. Hierdoor heeft onze gemeente nu al een dekkingsgraad van 90%! Dit betekent dat er op veel plekken in Haarlemmermeer AED's dichtbij zijn als er een noodsituatie is. De burgerhulpverlener die wordt opgeroepen, ziet dan waar er één te vinden is in de buurt. 

Hulpverleners zijn hard nodig

Een AED alleen is niet genoeg om levens te redden. Het is natuurlijk net zo belangrijk dat er mensen zijn die kunnen helpen als het nodig is. En die weten hoe zij een AED kunnen gebruiken. Er zijn inmiddels meer dan 1900 burgerhulpverleners in Haarlemmermeer die kunnen worden opgeroepen bij een hartstilstand in de buurt. Wil jij ook levens redden? Meld je dan aan bij HartslagNU. Je kunt je ook aanmelden als je al kunt reanimeren. Zo zorgen we samen voor een hartveilige gemeente. 

Bekijk voor meer informatie deze pagina over de hartveilige gemeente.