Discriminatie is verboden en dus strafbaar. Laat het er dus niet bij zitten. Praat erover. Wordt u op uw werk gediscrimineerd? Praat dan met uw leidinggevende of de vertrouwenspersoon op uw werk. Zoek samen naar een oplossing.
Of meld discriminatie bij Bureau Discriminatiezaken Kennemerland. Kijk voor algemene informatie op de website Discriminatie.nl. Zij weten ook wat u verder kunt doen. U kunt ook aangifte doen bij de politie. Er is ook een meldpunt internetdiscriminatie (MIND) voor discriminatie op sociale media.
Roze in Blauw is een landelijk netwerk van de politie met een meldpunt voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender- en intersekse-personen (LHBTI+) die te maken krijgen met discriminatie, bedreiging, mishandeling of andere strafbare zaken gerelateerd aan hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit.
Wilt u iemand van Roze in Blauw spreken? Bel dan met 088-1691234. Mailen kan ook via RozeinBlauw@politie.nl. U kunt uiteraard ook altijd terecht via de algemene politiekanalen en bureaus. LET OP: bel bij spoed altijd 112!
Onafhankelijke organisatie die zich inzet voor gelijke behandeling. Zij behandelen en registreren klachten, geven advies, doen onderzoek en geven voorlichting in Kennemerland op het gebied van gelijke behandeling.
De meest voorkomende vormen zijn discriminatie op grond van huidskleur/afkomst, geslacht (m/v), (homo)seksuele gerichtheid, geloofs-/levensovertuiging, leeftijd, handicap/chronische ziekte.
Praat erover. Bijvoorbeeld met de vertrouwenspersoon of de bedrijfsarts van de organisatie waar u werkt. Probeer samen het pesten te stoppen. Praat ook met uw werkgever. De werkgever is verplicht pesten op het werk tegen te gaan.
Doet de werkgever niet genoeg? Dan kunt u een klacht indienen.
Op de website van het Juridisch Loket staat meer over wat u kunt doen. Op Pestenopdewerkvloer.nl staan tips en verhalen van anderen.
Praat met de vertrouwenspersoon, een personeelsadviseur of met iemand van de ondernemingsraad van de organisatie waar u werkt. Zoek samen naar een oplossing.
Juridisch advies, tips en voorbeeldbrieven vindt u op de website van het Juridisch Loket. Ga langs of bel voor persoonlijk advies.
Als uw werkgever met ontslag dreigt, werk dan gewoon door. Zet nergens uw handtekening onder. Zoek juridische hulp. Bijvoorbeeld bij het Juridisch Loket.
Speciaal voor mensen uit het buitenland is de website Work in NL. Op deze website vindt u informatie in verschillende talen over uw rechten en plichten.
Gratis persoonlijk advies voor iedereen met een laag inkomen.
Kijk op de website Loonwijzer of u genoeg verdient. Ook bij de vakbonden kunt u controleren of u het salaris verdient dat past bij uw werk. Bel bijvoorbeeld de FNV of het CNV of kijk op hun websites. Op de website van Rijksoverheid staat informatie over het minimumloon.
Denkt u dat de hoogte van uw salaris niet klopt en bent u het er niet mee eens? Neem dan contact op met het Juridisch Loket voor advies.
Gratis persoonlijk advies voor iedereen met een laag inkomen.
Uw werkgever moet ervoor zorgen dat u veilig en gezond kunt werken. Bespreek onveilige situaties eerst met uw werkgever of met de ondernemingsraad van de organisatie waar u werkt.
Vraag ook advies aan de arbodienst van de organisatie waar u werkt. De mensen van de arbodienst weten alles over de regels voor veilig en gezond werken.
Heeft u te maken met grensoverschrijdend gedrag? Kijk op de site van Slachtofferwijzer voor meer informatie.
Als het onveilig blijft kunt u een klacht indienen bij de Nederlandse Arbeidsinspectie.