Jarig Taalhuis Haarlemmermeer officieel gecertificeerd

Wethouder Rip overhandigd bloemen aan coördinator Taalhuis Haarlemmermeer

Op dinsdag 14 december was het precies vijf jaar geleden dat het Taalhuis Haarlemmermeer werd geopend in de bibliotheek in Hoofddorp. Hier kunnen alle volwassenen terecht die moeite hebben met de Nederlandse taal. Het Taalhuis Haarlemmermeer is opgezet door de gemeente in samenwerking met de Bibliotheek Haarlemmermeer en andere partners. Het vijfde jubileum kreeg een extra gouden randje toen bekend werd dat gemeente Haarlemmermeer, na een audit van de Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal nu een officieel gecertificeerd Taalhuis heeft.

In Haarlemmermeer is 12 procent van de inwoners laaggeletterd. Daaronder zijn zowel mensen die Nederlands als moedertaal hebben als mensen met een migratieachtergrond. Laaggeletterden kunnen stuiten op allerlei struikelblokken zoals slechtere kansen op de arbeidsmarkt, meer kans op armoede en schulden en een slechtere gezondheid. En in de huidige wereld waarin alles steeds meer online en digitaal gaat, is goed kunnen lezen en schrijven enorm belangrijk. Daarom is het aanpakken van laaggeletterdheid een prioriteit van de gemeente.

Taalpunten

In de afgelopen vijf jaar is het Taalhuis verder uitgebreid met vier Taalpunten in Zwanenburg, Nieuw-Vennep, Badhoevedorp en het Spaarne Gasthuis. Zo kunnen inwoners op verschillende locaties in de gemeente terecht voor informatie en advies over (beter) leren lezen, schrijven of oefenen met spreken. Ook helpen het Taalhuis en de Taalpunten mensen om te gaan met de computer. 

Verder lezen